fredag 31 juli 2015

En tripp till Berlin

Berlin alltså, vad ska man säga. Förra veckan var vi där för andra gången. Jag tycker det är lite läskigt att återvända till ett ställe då jag inte vill förstöra bilden och minnena jag har från första resan, att det kanske inte var så där bra som jag tyckte då. Men precis allt som jag mindes var så underbart med Berlin fick jag återuppleva och kärleken till staden blev bara större. Denna gången hade vi ju en liten Tösabit med i bagaget [förra gången låg hon i magen och gjorde inte så mycket väsen av sig] och hon verkade älska det lika mycket som oss. Det fanns lekplatser i vartenda hörn som vi varvade med shopping, restaurangbesök och allmänt häng och strosande. Ska vi kolla på lite bilder så ska jag försöka ge er en bild av vad jag gillar så mycket med Berlin.

Överallt och där man minst anar det finns det mysiga kaféer och restauranger. En härlig mix med prylar som känns lite hopslängt men på ett sätt så det blir snyggt.

Alla dessa dörrar och fasader. Det är något visst med graffiti.
Foodtrucks, biergarten och alla krypin överallt som gör att man blir alldeles lycklig när man hittar och samtidigt alldeles tokig när man tänker på hur mycket man missat eftersom ingenting är skyltat. Utan man måste bara ha lite tur och våga gå in i vad som på utsidan ser ut som en stängd grind.Lekplatserna såklart. Det kryllade av dem [tydligen över 2000 stycken, information jag inte visste för 3 år sen när vi var där sist] där pausade vi mycket. Tösabiten fick rasta sina ben medan föräldrarna vilade fötterna.

Berlinmuren såklart. Ett ställe som berör och skapar frågor. Där var vi även förra gången och det känns fortfarande konstigt att för inte så längesen kunde man inte röra sig fritt mellan Öst och Väst.Dessa minnen i gatan som påminner oss om judarnas flykt och kamp, så man får rysningar varje gång. På stenarna står det vem som bodde där, hur gamla de var/blev, när de blev tillfångatagna och vart de hamnade och om de överlevde eller inte. Vi gick även förbi en judisk skola som användes som uppsamlingsplats där de sorterades upp och förvarades innan de slussades vidare ut till olika koncentrationsläger. Hua.När vi gått längs med muren så kom vi fram till YAAM [young african art market] en strandbar längs med Spree med reaggemusik, lekplats [återigen] mat i små foodtrucks och allmänt skönt häng när man gått långt och behöver en paus i värmen.

Söndagar är stora loppis och marknadsdagen. Allting är stängt men istället kryllar det av mysiga loppisar, enda problemet här var väl att man skulle kommit dit med en tom bil och en massa kontanter. Det gick att göra riktiga fynd.Foto: [emma.h]

Så summasumarum, Berlin har något för alla. Har ni någon gång funderat över att åka dit så bara gört! Ni kommer inte bli besvikna. Troligivis inte andra, tredje eller fjärde gången heller då man hittar nya ställen att uppleva hela tiden. [emma.h]

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar